Mot en ny debattkultur

 

I aftenposten for tirsdag 17/12 forekom et nokså desperat innlegg av fire norske prester, som svar på at fem medlemmer av Presteforeningens sentralstyre nylig gikk inn for at kirken bør åpne for likekjønnede ekteskap. Det var flere argumenter, men det første og viktigste i skribentenes innlegg var at Bibelen er «krystallklar på at ekteskapet er mellom mann og kvinne». Nå er så vidt jeg vet ikke fenomenet homoseksualitet nevnt i Bibelen, disse prestene nevner det i alle fall ikke, så det var vel en selvfølge for alle bibelske forfattere og sikkert også for folk flest den gang, at ekteskap var mellom mann og kvinne. Så at det var krystallklart at ekteskap var mellom mann og kvinne i bibelsk tid er derfor ikke noe sterkt argument.

Nå er ikke dette mitt viktigste poeng ved denne anledning. Det viktigste er at om det er noen som svarer på innlegget i Aftenposten, så vil de diskutere på prestenes premisser. Motinnlegg kan godt komme fra ateister, men ingen av dem vil trolig påpeke at det nevnte argumentet kun har relevans om Gud finnes. Bare da kan Bibelen brukes som referanse i denne diskusjonen. Nå finnes det et overveldende antall holdepunkter for at Bibelens Gud ikke finnes, og dette bør trekkes inn i diskusjonen. Og siden det i dag er et flertall i Norge som ikke tror på Gud (60 %), så må jo spørsmålet bli om hvor stor vekt man skal legge på prestenes argumenter.

I et tidligere innlegg har jeg tatt opp problemet med at i nesten alle TV- og avis-debatter i Norge om religionsrelaterte spørsmål, så er det underforstått at Gud finnes. Jeg hevdet at dette er noe vi må komme bort i fra. Vi må få en ny debattkultur, hvor Guds eksistens bare bør blir regnet som en mulighet og ikke som et faktum. Debattanter med ateistisk grunnholdning gir seg selv et handikap når de aksepterer å diskutere på de kristnes premisser.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s