Er de religiøse dummere enn ateistene?

Det er nok gjerne slik at enkelte ateister oppfatter de religiøse som gjennomgående dummere enn dem selv. Jeg tror ikke dette nødvendigvis er riktig, og personlig har jeg aldri følt det slik. Jeg mener at det er opplysningsnivået hos en person som bestemmer om vedkommende tror på Gud eller ikke og ikke ens intelligens.

Jeg vil dele den etnisk norske befolkningen inn i tre kategorier. Den første kategorien består av mennesker som er interessert i religion og som tror fullt og fast på Gud. De leser Bibelen og annen oppbyggelig litteratur, de abonnerer kanskje på Vårt land eller Dagen og de går regelmessig i kirken. Men de leser aldri ateistisk litteratur og ser aldri på religionskritiske TV-programmer. Og hvis man spør dem om de kjenner til argumenter som taler for at Gud ikke finnes, så vil de trolig svare at det gjør de ikke. Jeg vil gjette på at under 10 % av Norges befolkning tilhører denne kategori (tenk på hvor få som oppsøker kirker på vanlige søndager og at Krf kun har en velgermasse på litt over 5 %).

I en annen kategori finner vi mennesker som også er interessert i religion, men da sett på som et interessant menneskelig fenomen. De kan også lese Bibelen, men først og fremst leser de religionskritisk litteratur. Og de skal ikke ha lest mye av dette før de oppdager hvor lite sannsynlig det er at det finnes guder. Disse blir da gjerne ateister eller agnostikere. Min gjetning at godt under 10 % av Norges befolkning tilhører denne kategori.

Og så har vi det store flertallet, som stiller seg helt likegyldig til religion. Det de vet om religion har de lært på folke- og ungdomsskolen. Etter det har de nesten ikke lest noe om religion. De leser aldri i Bibelen, de går i kirken kun ved konfirmasjoner, barnedåp etc. og kanskje en sjelden gang i julen eller påsken. Over halvparten av disse tror ikke på Gud, men har likevel ikke funnet bryet verdt å melde seg ut av statskirken. De resterende av disse vil svare, hvis de blir spurt om deres tro, at de mener det finnes noe overnaturlig, men de har gjerne sin egen oppfatning av hva dette overnaturlige er, og de tror i alle fall ikke på alt som står i Bibelen. (En meningsmåling foretatt av Norsk monitor i 2011 viser at kun 40 % av den norske befolkning tror på Gud.)

Den førstnevnte kategorien tror altså på Gud fordi de aldri blir konfrontert med grunner til at Gud ikke finnes. Ikke nødvendigvis fordi de er dumme. Den andre kategorien tror ikke på Gud, men ikke fordi de er mer intelligente enn de i den første kategorien, men fordi de i den litteraturen de leser finner så mange overbevisende grunner til at Gud ikke finnes. At så mange blant de likegyldig fremdeles tror på noe overnaturlig skyldes vel den indoktrineringen som de fikk på folkeskolen og som de aldri har fått noen motforestillinger mot (fordi ateisme stort sett er et tabuemne i Norge).

Reklamer

One thought on “Er de religiøse dummere enn ateistene?

  1. Tilbaketråkk: Religion og utdannelse | John Einbu

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s