Religion som verdensproblem

I følge Norsk monitor var det i 1985 53 % av den norske befolkning som trodde på Gud, i 2011 var dette sunket til 40 %. Av dette vil kanskje religionsforsvarere trekke den slutning at det ikke er nødvendig å aktivt strebe etter å skape et ikke-religiøst samfunn. Dette blir noe analogt med å si at vi kan stoppe alle kampanjer for å få et røykfritt Norge fordi antall røykere jo minker likevel fra år til år. Men for det første er kristendommen ennå ikke ufarliggjort i Norge. Det lille partiet Krf, med litt over 5 % velgeroppslutning har ennå makt nok til å presse igjennom at kristendommen skal vies 55 % oppmerksomhet i RLE-faget på folkeskolen. Og kirkens holdning til likekjønnede ekteskap for eksempel, oppmuntrer til negative holdninger til homofile, til skade for disse. Så noe skade gjør den kristne religionen ennå, selv i Norge.  Dessuten hvis den kristne guden ikke finnes, så har vi ikke noe nytte av ham. Ressursene som brukes på religiøse aktiviteter kan da anvendes mye bedre på ting som skaper verdier i landet.

Men vi må ikke bare se snevert på hva som skjer i Norge. Ute i verden dreper kristne muslimer og muslimer dreper kristne. I Irak dreper shiaer sunnier og sunnier dreper shiaer. I Pakistan og Afganistan dreper de mest konservative muslimer de som er mere liberale. Og det er ikke mange år siden katolikker og protestanter drepte hverandre i Nord-Irland. Nå er det selvfølgelig mye elendighet ute i verden som ikke har sitt utspring i religionen, men hadde vi blitt kvitt all religion så hadde vi i alle fall gjort ett stort skritt mot en bedre og mer fredelig verden. Første gangen det ble erkjent offentlig at religion kunne være årsak til krig, var kanskje da Japan av Den internasjonale krigsforbryterdomstolen etter Andre verdenskrig måtte akseptere å stanse all statlig støtte til shintoreligionen. 

Men, vil noen si, de kristne i Norge gjør jo så mye godt for sine medmennesker. Ja, men jeg er sikker på at i et fremtidig norsk sekulært samfunn vil det finnes like mye veldedighet som i dagens kristendoms-infiserte samfunn. Og veldedigheten vil da ha som motivasjon å hjelpe andre og ikke først og fremst å innynde seg hos Gud. 

Etter opplysningstiden, da Europa omsider begynte å frigjøre seg fra det åket kristendommen hadde lagt på all kunnskapsutvikling over flere hundre år, ble det et mål for menneskene i de mest utviklede landene å finne sannheten om den fysiske naturen og om menneskenaturen. Dette har vitenskapen lykkes ganske godt med. Men på ett område har vi kommet til kort: vi tror fremdeles på fantasivesener som man kaller guder. Her har vitenskapen sviktet totalt. Veldig få vitenskapsmenn bruker tid på å finne ut sannheten om guder.

Verden har i dag tre store verdensomspennende problemer: klimakrisen, befolkningsveksten og religionen. FN burde få satt ned et panel eller en kommisjon som arbeider for å avvikle alle verdens religioner. Og vi burde få organisasjoner i de enkelte landene som arbeider for det samme.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s