Et nytt innspill i innvandrerdebatten

Nylig fikk jeg høre en begrunnelse som var ny for meg, for at vi kan avvise afrikanere med svart hudfarge som ønsker å komme til Norge, uten at vi blir beskyldt for rasediskriminering. Begrunnelsen var at disse afrikanerne er bedre tilpasset naturen og klimaet i Afrika enn i Norge og at det derfor er mer naturlig for dem å forbli i Afrika. På grunn av deres hudfarge vil de klare seg dårligere i Norge enn i deres hjemland. Derfor bør de ikke slippe inn i Norge. Vi skal nå se på om dette kan rettferdiggjøres.

Litt anvendt darwinisme

Nå er det sikkert riktig at svarte bosatt i Afrika på grunn av hudfargen, har enkelte fordeler fremfor hvite bosatt der, og at det likeså følger enkelte fordeler med å ha hvit hudfarge i Norge. Hvis ikke vil det være vanskelig å forklare hvorfor de svarte i Afrika fortsatt er svarte, mens våre forfedre som utvandret fra Afrika for ca. 70.000 år siden og som den gang helt sikkert var svarte i huden, fikk lysere og lysere hud etter hvert som de trakk nordover mot kjøligere strøk. Når disse fikk avkom med en mutasjon som ga lysere hud hadde dette avkommet større overlevelsessjanser enn de som arvet gener som fortsatt ga mørk hud. Og derfor ville gener for lysere hus etter hvert få overtaket og øke i antall på bekostningen av de opprinnelige genene.  Så langt er det ingen uenighet.

Hva betyr denne begrensning?
Så er da spørsmålet: legitimerer dette biologiske resonnementet forslaget om å stoppe innvandrere fra afrikanske land fra å komme til Norge? Kan vi med god samvittighet avvise en afrikaner som vil bosette seg i Norge ved å hevde at han vil ha et handikap i Norge som han ikke vil ha i sitt hjemland? Jeg tror ikke det, for hvis så er tilfelle, vil vi også med en analog begrunnelse kunne avvise innvandrere som kommer fra land med språk som er veldig forskjellig fra norsk. For også de vil ha et handikap i Norge som de ikke har i sitt hjemland. Men så vidt jeg vet har ingen foreslått noe slikt, selv om alle erkjenner dette handikapet.

Noen vil da kunne si at handikapet med hudfargen vil være av en alvorligere karakter enn handikapet med språket. For i og med at gener for hvit hudfarge ble favorisert i kampen for tilværelsen i kjølige strøk, må det bety at en med svart hudfarge har mindre sjanser for å overleve i disse strøkene enn vi andre med hvit hudfarge. Eller for å si det på en annen måte: de med en svart hudfarge vil trolig få en lavere gjennomsnittsalder i Norge enn etniske nordmenn.  Mens det at en innvandrer ikke snakker norsk, vil trolig ikke ha en slik konsekvens. Og hvis det er slik, så kan jo dette synes å være alvorlig.

Hva sier statistikken?

Nå finnes det vel ingen statistikk som gir svar på om mørkhudede lever kortere i europeiske land enn i afrikanske land. Men hvis det fantes en slik statistikk, så ville vel, med tanke på den lave gjennomsnittsalderen i mange afrikanske land, denne heller vise at mørkhudede gjennomsnittlig lever lenger i Europa enn i Afrika. Og det kan vel også være slik at seleksjonen for lysere hud i kjøligere strøk gjaldt under de mer primitive forhold som hersket da homo sapiens først beveget seg ut av Afrika og ikke gjelder i samme grad i dag. Ingen kan vite dette.

Men la oss nå tenke oss at en fremtidig statistikk vil vise at det handikapet en tilfeldig afrikansk asylsøker har på grunn av sin hudfarge gir seg det utslag at han trolig får noen færre leveår enn han ellers ville ha fått, om han velger å bli i Norge, og at han får vite dette under behandlingen av sin asylsøknad. Han får altså vite at han trolig ikke vil leve like lenge som i sitt hjemland og at han kanskje derfor bør vurdere å trekke søknaden tilbake.  Han vil bli fortalt at «det beste for deg er at du drar tilbake til hjemlandet».  Hvis han da likevel velger å opprettholde søknaden sin, skal man da ta mest hensyn til hva som er til hans eget beste eller skal man legge mest vekt på hva han selv mener? Jeg vil tro at etter menneskerettighetene så bør det legges mest vekt på hva han selv ønsker.

Konklusjon

Så etter dette synes det ikke som om innvandrerfiendtlige krefter med noen rett kan bruke som argument for å avslå en asylsøknad fra en svart afrikaner, at det er mest naturlig og det beste for vedkommende at han drar tilbake til sitt hjemland.  

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s