Etterlyser ateistisk forskning i Norge

I en debatt på Skepsis-forumet om et religionsfritt Norge er det flere debattanter som spør hvordan de religiøse ideene kommer inn i hodene på menneskene. På grunn av forskningsstandens respekt (og kanskje frykt) for kirken og de kristne, så forskes det nesten ikke på dette problemet hverken i Norge eller i andre kristne land (så vidt jeg vet). De teologiske fakulteter er selvfølgelig ikke interessert i å forske på dette, for da kan de jo finne ut at det er mennesket som har skapt guden de tror på og ikke omvendt. Og om en psykolog søker etter forskningsstøtte til et prosjekt om dette, så vil han kanskje ikke oppnå noen slik støtte fordi de pengene på statsbudsjettet som disponeres for den slags forskning kommer fra den samme kilden som bevilger penger til de teologiske fakulteter. Det er denne tilstanden som gjør at jeg har foreslått at det opprettes et ateistisk fakultet i Norge eller i alle fall et ateistisk institutt under det teologiske fakultet.

Personlig mener jeg man velger religiøse ideer etter i hvilken grad man tror det øker ens egne overlevelsessjanser. Det er ingen religiøse personer som følger de religiøse skrifters lære til punkt å prikke, man følger bare de som man tror man har nytte av eller som kommer ens egne fordommer i møte. De som for eksempel instinktivt er i mot likekjønnede ekteskap vil søke til Bibelen for å finne støtte for sitt syn, mens de som ikke har noen fordommer mot denne form for ekteskap, bryr seg ikke om hva som står i Bibelen angående dette. Men de kan selvfølgelig bruke Bibelen til støtte for andre fordommer de har. (Man treffer trolig aldri på en kristen som sier at «Jeg er egentlig for likekjønnede ekteskap, men må motarbeide det på grunn av det som står i Bibelen.» Så det er ikke religionen som bestemmer fordommen. Fordommen kommer først og troen etterpå.) Og hvis det da viser seg at de religiøse forskrifter og ideer har overlevelsesverdi, så vil vi etter hvert kunne få en genutrustning som disponerer mennesker til å tro på guder. Nå ser dette ut til ikke å gjelde i samme grad som tidligere. I dag ser det ut til at et flertall mennesker i Norge tror de overlever lettere ved ikke å tro på Gud.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s