Noen tanker om kristendommens retorikk.

 

Jeg vil tro at de fleste kristne mener at da Gud skapte universet, så skapte han også naturlovene som styrer det som skjer i den fysiske verden. Og dette blir nok brukt i diskusjoner med kristne når det er hensiktsmessig. Men når de kristne blir konfrontert med spørsmålet om hva som skjer om Gud tar seg fri en dag, så hentes det frem et annet utsagn eller slagord om Gud. Da får vi høre at «Gud har skapt og opprettholder alt». Så hvis Gud tar seg fri, så vil alt stoppe opp. Da er naturlovene glemt. Nå består universet av rundt 200 milliarder galakser, som hver inneholder rundt 100 milliarder solsystemer. Siden Gud opprettholder alt, så er han da til stede i alle disse solsystemene og sørger for at solene roterer og at de tilhørende planeter holder seg i sine baner. Allerede dette er en formidabel oppgave. Men siden Gud styrer alt, må han også ta seg av alt som skjer på det atomære plan, han må sørge for at alle elektroner sirkulerer rundt atomkjernene i all materie i universet. Av dette ser vi at Gud har mye å tenke på og ganske mange oppgaver å ta seg av. Og her finner vi kanskje forklaringen på at Gud ikke rekker å oppfylle alle bønnene som blir rettet til ham hver dag. Men min konklusjon av dette er at kristendommens ideologi består av en samling slagord og utsagn om Gud som til dels er selvmotsigende. Mottoet synes å være: ett slagord for enhver anledning.

Det er veldig vanskelig å diskutere med sånne som tilpasser argumentene til situasjonen de står overfor, og spesielt når det ene argumentet slår det andre i hjel. Gud kan ikke både delegere styringen av den fysiske verden til naturlovene, samtidig som han selv opprettholder alt. Da får vi en konflikt. Og hvis Gud opprettholder alt, hvorfor holder han dette skjult og hvorfor har ikke vitenskapen oppdaget dette. Hvorfor tror vitenskapen da at det er naturlover og ikke Gud som styrer verden. Her har jo Gud en enestående sjanse til å manifestere seg. For meg er sannsynligheten liten for at det er Gud som egenhendig har en hånd om alle fysiske prosesser verden.

****

En liten ettertanke

Vi mennesker er forskjellige. Noen blir fortalt at Gud eksisterer og de tror på det. De blir fortalt at Gud er allmektig og allvitende og de tror på det også. Noen andre av oss kan også forsøksvis tro på ting vi blir fortalt, men vi krever observasjoner som kan overbevise oss om at det er sant. De første mennesketypene beholder sin kristne barnetro, vi andre blir ateister.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s