Livssyn og moralsyn

I sin kamp for å beholde det kristne livssynet som det dominerende i Norge, kan de kristne hevde at alle livssyn er likeverdige, og at det kristne livssynet derfor har like stor rett til å gjøre seg gjeldende som et hvilket som helst annet livssyn. Derfor forfekter disse at det ikke er noen grunn til å skifte ut dagens rådende livssyn.  Men slik er det jo ikke. Jeg tror alle vil innse at et samfunn styrt av for eksempel et humanetisk livssyn, vil være forskjellig fra et samfunn basert på et kristent livssyn. Og de vil ha forskjellig verdi for menneskene.  Så spørsmålet må da bli hvilket av disse livssynene er det som menneskene vil være mest tjent med. Vi må altså spørre: er det best for menneskene at Gud bestemmer våre leveregler eller er det best at menneskene selv får bestemme hvordan de vil leve. Når vi har brakt klarhet i dette spørsmålet, så må det være legitimt for de som er tilhengere av det seirende livssynet å forsøke å få gjennomslag for dette livssynet. Og motstanderne kan ikke hevde at det tapende livssynet har like stor rett til å gjøre seg gjeldende som det seirende.

Det kristne livssynet har nå vært det dominerende i Norge i rundt 1000 år. Man kan da spørre om det ikke i rettferdighetens navn er på tide at et konkurrerende livssyn får en sjanse. Å kreve at man skal frede det kristne livssynet er urimelig. Det kristne livssynet er nå på vikende front, det har tapt i kampen blant annet om kvinnelige prester, abort, homofili og likekjønnede ekteskap, så det virker som om dette livssynet ikke har folkeflertallet med seg. Og flertallet tror heller ikke på Gud lenger. Dermed er det mye som taler for at HE-livssynet er det som ivaretar folkets interesser best. Dette livssynet er også fornufts-basert, mens det kristne livssynet er tros-basert. De med HE-livssyn tror bare på det de kan bevise, mens de kristne også tror på noe de ikke kan bevise. Den første holdningen virker mer tiltalende enn den første, noe som støtter at HE-livssynet er det mest logiske. Personlig er jeg overbevist om at en avstemning ville gitt et flertall for at HE-livssynet er det som folk flest ønsker. Derfor fortsetter jeg å arbeide for dette livssynet med hevet fane.

Det kan synes litt paradoksalt at et samfunn hvor det humane livssynet er toneangivende vil være et livssynsnøytralt samfunn i den forstand at både kristne, muslimer og andre troende vil kunne få dyrke sin tro der. Jo, dette er fullt mulig, men de religiøse kan ikke vente eller kreve at de skal bestemme over hvordan de som ikke tror på guder skal leve (slik som de kristne tror de kan i dag). Det oppstår riktignok et problem. De religiøse følger gjerne en moral som begrenser friheten til mennesker, og som krever en livsførsel som kommer i konflikt med måten de ikke-religiøse ønsker å leve på. Hvor langt skal man gå med å tillate dette? Tankefrihet må tillates, så hvis man tillater de religiøse å ha sin tro, må man også tillate dem å tro på den moralen som hører til religionen. Men man kan ikke tillate dem å praktisere den delen av moralen som skader andre eller som fører til urimelige begrensninger av andres frihet. Man kan for eksempel i et livssynsnøytralt samfunn ikke tillate at muslimer (eller andre for den saks skyld) slår sine barn.  Derfor går jeg ikke inn for et fullstendig moralnøytralt samfunn. Men jeg må innrømme at dette er et vanskelig problem. En løsning jeg kan leve med er å la moralen bestemmes av menneskerettighetserklæringen. Å la et Storingsflertall til enhver tid bestemme moralnormene i Norge er jeg ikke så happy med. Da risikerer vi å få flere slike situasjoner som den vi har i dag om reservasjonsretten for leger.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s