Søkelys på Guds moral

Noen har stilt spørsmål om ateister har moral og i så fall hvilken kvalitet denne moralen har. Men det er like legitimt å stille spørsmål om Guds moral og hvilken kvalitet denne moralen har. La oss se på hvordan Gud tar seg av mennesker når de dør. Det er en alminnelig forståelse blant de kristne at de som har levd et umoralsk liv, men angrer av hele sitt hjerte på dødsleiet, stiller likt med de omvendte som har levd et moralsk liv.  Altså, en forbryter som har drept og svindlet og levd et ryggesløst liv og kanskje hånet den kristne guden, blir innlemmet i dette idealsamfunnet i himmelen hvis han omvender seg og angrer på dødsleiet, mens en som har levd et anstendig og høyverdig moralsk liv, men som ikke får seg til å tro på denne guden, han vil bli henvist til helvete. Denne moralen har jeg ingen sympati for. Hvis dette er i tråd med hva de kristne kaller den objektive moral, så vil jeg betakke meg for den. Og holde meg til min subjektive, ateistiske moral.

Men hvordan blir miljøet i himmelen hvis voldsmenn og kriminelle så lett slipper inn? Selv om de angrer på dødsleiet for det gale de har gjort, så betyr vel ikke det at deres kriminelle og voldelige tilbøyeligheter forsvinner. (Ektemenn som har angret på at de slo sin kone, slår gjerne sin kone på nytt.) Hvis mange av disse slipper inn, så er det ikke sikkert tilstanden i himmelen vil bli så idyllisk som de kristne tror. Det kan bli noen slåsskamper en gang i mellom.  Noen vil da kunne si at Gud tar fra menneskene som slipper inn i himmelen den frie vilje. Men dermed vil himmelen bestå av et folkehav av zoombier, uten egne meninger, instinkter og behov, og da er det lett å forstå hvorfor tilværelset i himmelen er så problemfri.  Men den virker da kanskje ikke så forlokkende lenger.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s