En bok om Guds eksistens – 6

6. Kapittel 8

Kapittel 8 tar opp en interessant problemstilling. Forfatterne spør om hvor stort samsvar det er mellom egenskapene til den kristne guden og de egenskapene man på et nøytralt grunnlag kan komme frem til at en ideell gud bør ha. De starter med å tenke ut de egenskapene vi mennesker helst ønsker at en gud skal ha og sammenlikner dette med de egenskapene den kristne guden har. Hvis den kristne guden oppfyller de fleste punkter på denne ønskelisten, så må dette tas som et godt tegn på at vår forestilling av den kristne guden ikke er et utslag av fri fantasi, men referer til en virkelig gud. Det tvilsomme ved dette resonnementet er at det er de samme to menneskene som setter opp de to listene med egenskaper. Og at disse to er kristne. Man får da lett en mistanke om at når listen med de ideelle egenskaper settes opp, så tar den farge av det de samme menneskene mener å vite om den kristne guden. Dermed blir de to listene sammenfallende, og de kan da triumferende forkynne at den kristne guden med stor sannsynlighet eksisterer.

Men hvis en ateist blir bedt om å sette opp en liste over egenskaper en Gud måtte ha for at han skulle tro på guden, så ville nok listen bli noe annerledes. Ett av de kravene på denne listen ville muligens være at man burde ha en viss nytte av Gud, man burde vente at Gud kom menneskenes ønske i møte i alle fall noen ganger og han bør vise at han er allmektig på en åpenbar måte ved for eksempel å hjelpe menneskene ved større naturkatastrofer o.l., eventuelt å hindre slike. Ateisten vil også kunne mene at en Gud bør være konsekvent. Slik det er nå, favoriserer Gud de kristne i himmelen, men skiller ikke mellom troende og ikke-troende her på jorden. Denne forskjellsbehandlingen er et sterkt argument for at det tilværelset som Gud har gjort i stand for de som tror på ham etter at de dør, er bare fri fantasi. Det er lett å tenke ut et slikt herlig liv, men det finnes faktiske ingen fysiske holdepunkter for at et slikt liv er en realitet. En Gud bør også vise at han følger en forståelig plan og ikke handler på impuls. Det er ikke lett å tro på en Gud som plutselig ga seg til kjenne for menneskene for 3800 år siden, men bare for en liten stamme av mennesker, og som nøyde seg med det. Hvorfor akkurat der og da?  Ingen andre fikk vite om denne guden på et par tusen år. Alle historiene omkring Jesus som helt uventet dukket opp 1800 år senere virker også nokså tilfeldige og ikke som et ledd i en stor plan,

Et annet krav vil kanskje være at Gud bør gi seg til kjenne på en mer overbevisende måte enn han gjør. Da ville det være lettere å tro på ham og han ville få flere tilhengere. Dette siste ønsket tilfredsstiller ikke den guden som de kristne tror på. Denne guden er, når det kommer til stykket, et fullstendig passivt vesen. La gå at han skapte universet og kanskje han sendte den meteoren som drepte dinosaurene. Men etter det har Gud ikke grepet inn i menneskenes gjøren og laden. Han hindret ikke at Jesus ble korsfestet, han tillot Muhammed å danne en konkurrerende religion, han hindret ikke at halve Europas befolkning døde i Svartedauen, han stoppet ikke kirken fra å drepe ca. 50.000 hekser, han tillot at kristne amerikanere ydmyket en hel menneskerase ved å holde svarte afrikaner som slaver i et par hundre år, og han blandet seg ikke borti nazistenes utryddelse av jøder under andre verdenskrig osv. Vi har i det hele tatt ikke fått noen hjelp av den kristne guden etter at homo sapiens oppstod. Man kan vel si at Gud krever mye av oss, men gir ingen ting tilbake. Her vil selvfølgelig mange protestere og si at de som tror på ham får jo belønning etter at de er død. Ja, kan man være så sikker på det? Når Gud ikke manifesterer seg her på jorden, så tyder vel det på at han ganske enkelt ikke finnes og da er vel himmelen bare et fantasiprodukt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s