Noen spørsmål om tro

I bloggen «Tror de religiøse egentlig på Gud» gjennomførte jeg tre resonnementer. I bunnen lå det tre spørsmål.

  • Alle kristne blir fortalt at Helvete er et sted med evigvarende tortur og at alle som ikke tror på Gud vil ende der når de dør. Likevel bryr de fleste moderne kristne seg lite om at slektninger eller venner har oppgitt troen på Gud. Den gamle bestemoren tar det ikke så tungt om barnebarnet har sluttet å tro på Gud. Og prester snakker nesten ikke om Helvete lenger. Betyr det at disse kristne egentlig ikke tror på Helvete? Jeg tror at svaret på dette er ja. Det er nyttig å ha Helvete som et skremsel i kristelig propaganda, men at det virkelig finnes, det tror man ikke.
  • Alle kristne er medlemmer ev en sekt eller et trossamfunn. Men de enkelte kristne er ikke særlig opptatt av om det religiøse samfunnet de tilhører er det som gir dem de største sjanser til frelse. Betyr ikke det at å tilhøre et fellesskap er det som betyr mest for en kristen og at Gud bare er nyttig som et opphav til dette fellesskapet? Og hvorfor har de kristne massakrert sine kristne motstandere gjennom historien? Hadde guden vært det viktigste, så hadde det ikke oppstått slike stridigheter, det er den spesielle versjonen av troen som er viktigst. Så egentlig dreier det seg om en kamp mellom oss og dem.
  • Islamister blir fortalt at de vantro blir straffet med å bli plassert i Helvete, av guden deres når de dør. Når det likevel er så maktpåliggende for enkelte islamister å straffe de vantro her på jorden med døden, betyr ikke det at de egentlig ikke tror på det de er blitt fortalt om guden deres og Helvete? Hadde de trodd helt sikkert på Helvete, ville de jo bare latt tiden gå i visshet om at disse ugudelige får sin fortjente straff når deres tid her på jorden er ute. Så guden er her veldig hendig å ha som påskudd for å drepe sine fiender. Men de tror ikke på ham.

Man kan også stille et annet spørsmål: hva tror de kristne egentlig påNår man leser teologiske avhandlinger (eller innlegg i aviser) så få man et helt annet inntrykk av kristendommen enn om man sitter under en prekestol. Moderne teologer er for eksempel enige om at Moses aldri har eksistert og at det aldri har vært noen exodus fra Egypt. Men dette hører man aldri noe om fra en prekestol. Man må altså skille mellom legmannskristendom og teologisk kristendom. Teologen og den lege kristne tror altså på forskjellige ting.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s