Fra orkesterplass – del 2

Små og store begivenheter på og rundt Plaza Teresa Zabell – del 2

 Sykliske hendelser

Sandstranden nedenfor plassen har plass til over 30 strandsenger, og på varme dager hele vinteren blir alltid noen av disse fylt opp av soltilbedere. Men mellom stranden og havnen ligger et båtbyggeri for fiskebåter. Noen av de største båtene er synlige fra vårt utsiktspunkt. Selve sjøsettingen er litt av en spektakulær begivenhet og samler mange nysgjerrige tilskuerer. Men ingen av tilskuerne som er med fra starten vil få med seg slutten, for hele dagen går som regel med. Bare vi, som kan pusle med andre ting inn i mellom får med oss alt. Og en masse mennesker mobiliseres, blant annet noen i våtdrakter, en traktor tas i bruk og to fiskebåter med slepeliner kommer for å hjelpe til med å trekke båten ut. Lemmer blir lagt ut, og med forente krefter begynner båten å bevege seg – med en hastighet på kanskje et par meter i timen. Først utpå ettermiddagen flyter båten på vannet og beveger seg for egen maskin.

I Las Rampas har en kristen menighet sitt forsamlingslokale, The Ark Christian Fellowship. Den praktiserer voksendåp og på noen dager i året (og gjerne på første nyttårsdag) innvies nye medlemmer i menigheten ved neddykking i Middelhavet. Og hvor ellers skjer dette enn nettopp på stranden nedenfor Plaza Teresa Zabell? Medlemmer av menigheten følger med fra land. Både den som skal forestå dåpen og de som skal døpes er kledde i hvite klær, så det er lett å telle seg til hvor mange som skal døpes. Og det er kanskje fra to til fem stykker hver gang. Menigheten klapper begeistret etter hver neddykking.

Enkelthendelser

Noen ganger skjer det ting som man helst hadde ønsket å slippe å oppleve. En søndag formiddag, oppdaget vi en mannsskikkelse som lå utstrakt på stranden ca ti meter fra den muren som skiller plassen fra stranden. Det foruroligende ved dette synet var at han lå med ansiktet presset ned i sanden i en stilling hvor det må ha vært umulig å puste. Noen meter nedenfor drev fire ungdommer og kastet en freesbee mellom seg. Ingen syntes å ta notis av mannen. Men noen på plassen må ha tatt affære, for om litt kom politi til stedet. De snudde mannen, som så ut til å være i tyveårene, på siden og undersøkte pulsen. Så la de et laken over ham og forlot stedet. Senere ankom en ambulanse og fraktet den øyensynlig døde mannen bort. Men bildet av den nylig avdøde mannen utstrakt på stranden samtidig som fire ungdommer uanfektet spiller freesbee like ved, kommer vi aldri til å glemme.

Utpå vårparten i 2003 foregikk det noe på Plaza Teresa Zabell som angikk hele Spania. Det begynte med at det en dag ble satt opp en plattform omtrent halvannen meter over bakken mellom statuen og veien. Deretter ble store glassplater satt opp som vegger og tak. Vi fant ikke ut hva dette var før vi i Fuengirolas nyhetsbulleteng El Noticiero leste at byen skulle arrangere det spanske mesterskapet i Squash. For at publikum skal kunne følge med må veggene bestå av et gjennomsiktig materiale. Så i løpet av noen dager deltok vi – riktignok noe sporadisk – som tilskuere i kvalifisering, utslagsrunder og finaler i det spanske mesterskapet i squash. Og etter hver som dagene gikk økte tilskuerantallet, så da finalen gikk på siste dagen, en søndag, så var det stor stemning på plassen.

*****

Som man ser trenger vi ikke gå ut av leiligheten vår for å bli underholdt. Så her behøver vi egentlig ikke frykte alderdommen. Når vi en gang blir så skrøpelige at vi kvier oss til å bevege oss utendørs, kan vi sette oss ut på balkongen, inntullet i hvert vårt ullteppe, og bare la inntrykkene utenfra strømme på. Her kan vi se når fiskebåtene kommer inn fra fangstfeltet omgitt av måker, her kan vi følge med når hobbyfiskerne setter opp sine fiskestenger på stranden i et håp om at de i alle fall får nok til en fiskemiddag for familien og her kan vi i mørket om kvelden forsøke å leve oss inn i hva som foregår på et cruiseskip som seiler forbi i full belysning.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s