Massakren i Paris – del 3

 

Noen har sagt at kristendommen er bare bedre enn islam i den grad den er temmet og gjort impotent av oss moderne mennesker. Og at nå må vi bare få gjort det samme med islam. Dette er i et nøtteskall essensen i hvordan jeg tenker om fortiden og fremtiden. Mange oppfatter den pågående debatten om ytringsfriheten litt snevert. De ser på massakren i Paris og de etterfølgende demonstrasjoner som en sak som kun angår nåtiden. Om en tid vil episoden mer eller mindre ha gått i glemmeboken, mener de, og verden fortsetter der den slapp den 7. januar. Men jeg ser det ikke slik. For hver karikaturtegning som hittil har vært laget, har det skjedd noe med muslimer, og for hver ny karikaturtegning som lages i fremtiden vil det igjen skje noe. De blir etter hvert vant til at religionen deres blir karikert. Om ti år (eller kanskje det tar 20 år), så vil de aller fleste muslimer reagere med et skuldertrekk når de opplever at religionen deres blir harselert med. Og dermed er vi et skritt nærmere sekulære muslimske stater. Så det er ingen grunn til at vi skal avholde oss fra å fortsette å utfordre muslimenes fordommer.

Grunnen til at jeg tror dette, er at muslimer er mennesker slik som oss, og går vi tilbake i vår historie så har vi opplevd ramaskrik for hver gang noen har brutt en barriere oppsatt av kirken. Men ingen reagerer nå på at vi har kvinnelige prester i Norge, det er nesten ingen motstand mot abort i den norske kirke lenger, sex blant ugifte er en dagligdags ting og det er vel like før kirken tillater vigsel av homofile. Og blasfemi er det ingen som tar alvorlig lenger. Man hører sjelden at noen blir krenket av det. Alt er blitt en vanesak.

Tilbake etter et besøk i Kairo nylig skriver professor Unni Wikan i Aftenposten: «…under karikaturkrisen i 2006 var folk raskt ute med å fordømme spott av Profeten. Noe har skjedd i mellomtiden. Selv ikke da Charlie Hebdo publiserer sin utgave av 14.januar med en karikatur av Profeten på forsiden, lar folk seg oppildne.» Dette viser hva jeg antydet ovenfor, at siden muslimer er mennesker slik som oss, så vil de forandre seg, og venne seg til karikaturer. Snart reagerer ingen på det lenger. Så vi må bare fortsette med å tegne slike. Samtidig bør vi så smått begynne å fortelle dem at guden deres (og guder generelt) sannsynligvis ikke eksisterer. Etter hvert som dette siger inn, vil vi gradvis få en fredeligere verden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s