Et religionsfritt Norge – Del 3

Det er ikke snakk om at Norge noen gang skal vedta at alle skal være ateister. Noen liker imidlertid å tro det. Min påstand (eller visjon) er at hvis alle skoleelever får vite gjennom undervisningen hvor lite sannsynlig det er at guder eksisterer, så vil den norske befolkningen av seg selv bli ateister etter hvert. Da er det ikke nødvendig å vedta eller tvinge noen til å bli ateist. Og det ville også være etiske galt å gjøre det. Erfaringer fra kommunistiske stater viser jo at å forsøke å tvinge noen til å bli ateister virker mot sin hensikt. Folk beholder den gamle troen i protest mot styresmaktene.

Grunnen til at jeg foretrekker en ateistisk stat fremfor en stat hvor religionen har en viss makt, er at religionen legger mange begrensninger på menneskene. Hva jeg sikter til her har jeg skrevet om i en tidligere blogg (https://john.einbu.no/2013/12/09/et-religionsfritt-norge/. En ateistisk stat vil gi menneskene flere utfoldelsesmuligheter enn i dagens stat. For de troende har fremdeles ganske mye makt i Norge i dag.

Ellers undrer noen seg over hva skolefaget ateisme skal inneholde. Dette finner jeg interessant fordi det synes å være første gangen noen tar på alvor mitt forslag om å la ateisme inngå som pensum på folkeskolen. Dette gir meg sjansen til si noe mer om mitt fremtidssyn. Jeg mener at ateisme må inngå i læreboken om religioner, livssyn og etikk, og den delen som har med ateisme å gjøre bør inneholde alle de mest signifikante grunnene til at guder sannsynligvis ikke eksisterer. Det finnes jo hundrevis av bøker om ateisme hvor man kan hente stoff fra. Det bør være minst like mange sider om ateisme, som om kristendom. I dag finnes det ingen ting om ateisme i de lærebøkene om livssyn som jeg har lest igjennom, og det bebreider jeg kristenfolket for. Og det er jo derfor så mange både barn og voksne fremdeles tror på Gud, de har jo nesten aldri hørt en eneste grunn til han ikke eksisterer.

Noen nevner Frelsesarmeen og den har min fulle respekt for de gode gjerningene den gjør. Men vi diskuterer jo ikke her om kristendommen har noen gode sider eller ikke. Den diskusjonen er uinteressant, kristendommen har selvfølgelig gjort mye godt gjennom tidene. På samme måten som at kommunistene også har noe godt å vise til. Mange tidligere østtyskere vil faktisk i dag si at de hadde det bedre under Honecker enn de har det nå under Merkel. Blant annet hadde alle en jobb å gå til i Øst-Tyskland. Det har ikke alle i dag. Så vi må veie de negative sidene ved kristendommen mot de positive for å finne ut om religionen er noe å satse på i fremtiden eller om vi vil få det bedre i et sekulært Norge. Nå gjør ikke kristendommen så mye skade lenger i Norge, men sporene skremmer. Uten de motkreftene som finnes i Norge og som holder de kristne i sjakk til en viss grad, så vil vi fort kunne vende tilbake til tiden hvor for eksempel blasfemiparagrafen gjaldt. Og også til ting som var verre enn det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s