Diskusjoner på motpartens premisser – del 1

Aftenposten har reservert en side i bladet hver dag til innlegg fra tenåringer (Si ;D). For noen uker siden forekom det en del innlegg som både overrasker og skuffer. Det startet med et innlegg fra Kristen gutt (15) om homofili hvor han helt klart tar avstand fra homofili (trolig er det homofile handlinger han sikter til) og begrunner det med referanser til Bibelen. Det som skuffer her er at det faktisk vokser opp ungdom i dagens Norge med så sterke fordommer mot homofili at de velger å gå ut i avisene med sin holdning. Man kunne vel ha håpet at det kun var eldre mennesker, slike som vokste opp i en tid hvor alt som hadde med homofili å gjøre var synd og til og med straffbart, som hadde slike holdninger. Men denne kristne gutten har trolig vokst opp i et miljø hvor han aldri fikk høre om hvor usannsynlig det er at guder eksisterer. Her har både hjem og skole sviktet og det er veldig trist. Og det han tydeligvis heller ikke er klar over er at det er fordommene hans som her gir seg uttrykk. Det er ikke det som står i Bibelen som har overbevist ham om at homofili er synd, det er hans fordommer som får ham til å tro det, og så bruker han Bibelen som påskudd for å agitere for sine fordommer. For hvis hans holdninger ble bestemt av hva som står i Bibelen, så ville han også ha vært i mot kvinnelige prester, men når det gjelder Bibelens diskriminerende behandling av kvinner, så avfeier han det med at dette var bestemt av tidsånden på den tiden Bibelen ble skrevet. Altså, Bibelen brukes kun når det passer seg og som begrunnelse til å fremme sitt eget syn.

Men det er noe i svarinnleggene som også er skuffende. De som imøtegår dette innlegget og som åpenbart innehar en ateistisk holdning, synes ikke å legge vekt på om Gud eksisterer eller ikke. De prøver å påvise det uholdbare i innlederens resonnement med bibelsitater. Med andre ord, de aksepterer innleders premiss om at Gud eksisterer, så i den videre diskusjon holdes bibelsitarer mot hverandre og det foretas en avveining av disse. Men dette er jo en selvutslettende strategi. En kamp hvor våpnene er bibelsitater vil aldri kunne gi en entydig seierherre på grunn av Bibelens inkonsistens. Med Bibelen kan alt forsvares. Hvis man derimot innleder sitt motsvar med å gi innlederen rett i sin konklusjon, men samtidig understreker at dette gjelder kun hvis Gud eksisterer, og at man derfor før man trekker den endelige konklusjonen først må avklare om Gud finnes. Da kommer diskusjonen inn på et mer konstruktivt spor. Spørsmålet om homofili er synd må da legges til side inntil videre, inntil man får klarhet i spørsmålet om Guds eksistens. Men dermed vil Kristen gutt straks være på gyngende grunn, han har sikkert ingen sikrere holdepunkter for at den kristne guden finnes enn de kristne flest.

Men dette er typisk for de fleste diskusjoner om moral og religion i medier og forsamlinger. På grunn av ren høflighet mot de kristne, så er det sjelden i slike diskusjoner at noen reiser det kritiske spørsmålet: men hva om den guden dere tror på ikke finnes? Svaret på spørsmålet som diskuteres vil som regel stå og falle på om guden eksisterer, så de fleste slike diskusjoner burde da først vært innom en diskusjon om Guds eksistens. En diskusjon som de kristne aldri vil kunne vinne. Hvis man opplever slike innslag oftere og oftere vil dette trolig etter hvert frustrere de kristne så meget at det blir slutt på slike diskusjoner. Jeg føler meg flau når jeg lytter til religiøse diskusjoner hvor den ene parten tror på Gud, mens den andre parten ikke tror, men hvor premissen for diskusjonen likevel er at Gud eksisterer. Jeg skulle ønske at vi i fremtiden vil unngå slike bortkastede diskusjoner.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s