Diskusjoner på motpartens premisser – del 2

Noen lurer kanskje på hvilke debatter jeg sikter til hvor det ligger underforstått at Gud eksisterer. NRK har for eksempel to debattprogrammer, Aktuelt og Debatten, hvor man en gang i blant debatterer religiøse spørsmål, med kristne på den ene side av bordet og sekulære på den andre siden. Jeg får ikke med meg alle disse selvfølgelig, men av dem jeg har sett, så har jeg aldri opplevd at programleder eller noen andre har nevnt at noen av innleggene har relevans bare om Gud eksisterer. Men vi kan ta et annet eksempel. På påskelørdagen i år deltok biskop Ingeborg Midttømme i et mini-intervju på NRK Lørdagsrevyen, hvor hun uttalte seg om den forestående messen dagen etter. På slutten kom hun også inn på sin holdning til homofile ekteskap som hun var i mot (dette er alminnelig kjent). Hun var klar over at denne holdningen vekket motvilje hos mange, men at hun ikke fikk seg til å avvike fra det som står i Bibelen om dette. Derfor var hun i mot at homofile bodde sammen. Det som da journalisten kunne ha minnet henne om var at mange mener at det er usikkert om Gud eksisterer og at hennes holdning til homofile kan være basert på troen på noe som kanskje ikke eksisterer, og at hun derfor kan ta feil i sin dom over homofile. Så det behøver ikke å være noe moralsk galt ved at to av samme kjønn bor sammen. Det vil bare være galt om Gud eksisterer. Den slags spørsmål fra en journalist vil man aldri oppleve i norsk debatt eller nyhetsformidling, og det er det jeg etterlyser.

Jeg nevnte i min forrige blogg at det synes å være tabu i kirken å diskuterte om Gud eksisterer. Men hvorfor er det slik? Det er nok bevisst, og av strategiske grunner. Hvis kirken starter en kampanje hvor de lister opp holdepunkter for at Gud eksisterer, så risikerer kirken at de som fremdeles er kristne begynner å reflektere over dette og de vil da kanskje oppdage at det også finnes grunner for at Gud ikke eksisterer. Og spesielt farlig blir det hvis noe av dette kommer inn i lærebøkene for KRLE-faget. For objektivitetens og balansens skyld, må man da også i de samme bøkene ta med grunner til at Gud ikke eksisterer, og kristendommen vil være på gyngende grunn.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s