Diskusjoner på motpartens premisser – del 3

Temaet i startinnlegget i denne serien av blogger var ikke om kirken bør vie homofile. Temaet var at vi ateister ikke klarer å fremme vår sak på en konstruktiv måte når vi i diskusjoner om religiøse spørsmål av høflighetsgrunner har en tendens til diskutere på de kristnes premisser. For eksempel at vi argumenterer med Bibelsitater selv om vi ikke tror Bibelen har noe guddommelig ved seg. Men når det er sagt så kan jeg nevne at jeg ikke mener man aldri bør bruke bibelsitater i diskusjoner med kristne. Det er så mange selvmotsigelser og tåpeligheter i Bibelen, at ofte er det tilstrekkelig å svare med slike. Men hvis man ikke føler at man oppnår et berettiget overtak med dette, så kan det være på sin plass å minne om at Gud etter de fleste nordmenns mening er et fantasifoster og at Bibelen derfor er menneskeskapt. Man må ikke la motstanderen få siste ordet av høflighetsgrunner. 

Tilfeldigvis kladdet jeg den første bloggen i denne serien samme dag som det ble gjort kjent at en spørreundersøkelse viste at 38 % av den norske befolkningen tror på at Gud eksisterer, mens 38 % tror at han ikke eksisterer. 24 % stiller seg helt likegyldig til om han eksisterer eller ikke. Reaksjonen fra kirkelig hold på denne spørreundersøkelsen har litt relevans i denne serien. NRK spurte to prester om hva de ville gjøre med denne undersøkelsen og begge svarte – etter min forståelse – at de måtte forsøke å gjøre kirkens tilbud mer tiltrekkende for folk. Man måtte forsøke til å få flere til å døpe sine barn og få flere til å delta i messer. Dette er typisk, men nokså ulogisk. Man skulle vel tro at den mest naturlige reaksjon etter en slik skuffende meningsmåling var å si at «vi må anstrenge oss mer for å overbevise befolkningen om at Gud eksisterer». For det var jo om Gud fantes, spørreundersøkelsen dreiet seg om, ikke om man gikk i kirken eller ikke. Så her har vi et nytt eksempel på at det synes helt irrelevant i religiøse sammenhenger om Gud eksisterer eller ikke. Akkurat som i debatten om homofobi i Aftenposten. Jeg har i tidligere blogg påstått at folk blir religiøse for å få del i et fellesskap. Her får vi en ny bekreftelse på det. For disse prestene var det eneste de tenkte på, å få flere med i det religiøse fellesskapet, ikke å få flere til å tro på at Gud eksisterer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s