Hvorfor er man religiøs – del 1

Darwinismen, som viser at mennesket er sluttresultatet av en flere hundre millioner år lang utvikling fra en urcelle, har nok fått mange til å vende seg bort fra troen på guder. I alle fall er det nå, for flertallet av opplyste mennesker, utelukket at mennesket er skapt av en gud i en skapelsesakt. Nå vil mange troende likevel hevde at de fleste mennesker gjennom historien har vært troende, noe som kan tilsi at det å tro på en gud har overlevelsesverdi. Ja, dette er nok riktig, men darwinismen sier ikke noe om at man overlever lettere ved å tro på noe som er sant enn å tro på noe som er usant. Men det er likevel forståelig at de kristne trekker den slutning at siden det å tro på guden deres har stor overlevelsesverdi, så må kristendommen være en sann tro. Men hvis de kristne tenker seg litt om ville de oppdage at ikke alle disse troende har trodd på den kristne guden. Så det er ikke spesielt det å tro på den kristne guden som har overlevelsesverdi, det som har overlevelsesverdi er å tro på en gud, en hvilken som helst gud. Men de kristne vil jo mene at alle disse andre gudene er falske, og at bare den kristne guden er sann. Så de kristne må da innrømme at det å tro på falske guder har samme overlevelsesverdi som det å tro på den ene sanne guden. Så hva skal vi si om dette? Jo, ganske enkelt, at det er ett eller annet forbundet med religion som gjør at mennesker overlever, og ikke hvilken gud man tror på. Dette har jeg utdypet i en blogg

https://john.einbu.no/2013/06/02/finnes-det-religiose-gener/

hvor jeg konkluderer med at det som gjør at menneskene gjennom tidene har følt seg tiltrukket til guder, er at disse tilbyr menneskene et fellesskap og det er dette som har overlevelsesverdi. Så darwinismen kan ikke brukes til å avgjøre om kristendommen er sann eller ikke. Eller om guder eksisterer eller ikke.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s