Forskning på sekularisering

Jeg har ved tidligere anledninger etterlyst matnyttig forskning innen teologi, for eksempel forskning som sier noe om hvordan verden ville være uten religion.

Jeg har i 30 år av mitt yrkesaktive liv drevet med forskning. Ved å anvende noe av det jeg lærte i disse årene skal jeg nå forsøke å antyde hvordan forskning på sekularisering og religionenes endelikt vil kunne arte seg. Og jeg tar utgangspunkt i en undersøkelse fra England. Undersøkelsen viser at mens ca. 85 % av befolkningen i England i 1991 tilhørte en eller annen religion, så var denne prosentdelen sunket til ca. 80 % i 2001. Vi lager da et akse-diagram med år langs x-aksen og prosentdel langs y-aksen, og merker av et punkt for hver av disse måltallene i diagrammet. Så trekker vi en strek gjennom disse to punktene og forlenger denne til den når x-aksen, og dette vil skje på punktet som angir 160 år, altså i år 2161. Av dette diagrammet kan vi slutte at hvis sekulariseringen går like raskt i fremtiden som i tiåret før 2000, så vil England være religionsfritt i 2161.

Men en forsker vil ikke slå seg til ro med det. Han vi si at det ikke behøver å være slik at den samme prosentdel av totalbefolkningen vil falle fra for hvert ti-år etter hvert som antall troende minker. Han vil kunne si at fra 1991 og til 2001 var det 6 % av de troende som ble ikke-troende (6 % av 85 % er ca. 5 prosentenheter). Og hvis det fortsetter slik med 6 % pr ti-år, så vil det blir færre og færre som faller fra etter hvert som det blir færre troende. Når det for eksempel bare er 20 % som er troende en gang i fremtiden vil etter denne forutsetning bare 1.2 % av den totale befolkning falle fra de neste 10 årene. Men med denne forutsetning vil man aldri komme ned til null troende, kurven vi tegner opp vil gå asymptotisk mot null som vi matematikere sier.

Vi har altså gjort to forutsetninger og kommet frem til to helt forskjellige resultater. Hvilken av disse er mest troverdig? Ateistene vil like den første konklusjonen, mens de troende vil foretrekke den andre. Men en forsker skal ikke tenke på hva han selv liker eller ikke, hans mål er å finne sannheten, eller i dette tilfelle hva som er mest sannsynlig.

Derfor må han tenke mer nyansert. Og han må trekke inn andre faktorer. For eksempel hvis han føler seg overbevist om at våre gener disponerer oss til søke mot et fellesskap, og at det er derfor så mange av oss blir troende, ja, da vil det kanskje bli færre og færre som søker seg til en religion fordi disse fellesskapene blir mindre og mindre. Hvis det bare finnes noen få religiøse grupper spredt her og der rundt om i Norge, så vil det å være troende kanskje ikke ha så stor overlevelsesverdi lenger. Og da kan disse rest-troende forsvinne nokså fort. Så dermed kan vi en dag være uten noen troende i Norge.

For mitt vedkommende, 160 år (etter den første forutsetning) er et lenger tidsrom enn jeg tidligere har spådd skulle være tilstrekkelig for at Norge skulle være religionsfritt. Jeg har flere ganger tidligere nevnt at tre generasjoner skulle være nok. Bør jeg derfor revidere min magefølelse og godta dette forskningsresultatet? Ja, jeg bør i alle fall vurdere det, men ikke uten visse forbehold. Jeg vil kunne si at utgangspunktet var data fra et tilfeldig land på et tilfeldig tidspunkt. Hadde målingene vist 8 % nedgang på 10 år, så hadde spådommen blitt at landet ville blitt religionsfritt på 100 år og det er ikke så langt fra 3 generasjoner. Og en annen ting. Jeg har alltid gjort den forutsetning når jeg spådde Norge religionsfritt etter 3 generasjoner, at dette gjaldt fra den dagen man innførte ateisme som skolefag i grunnskolen. Uten denne forutsetningen vil nok hele sekulariseringen kunne ta 160 år.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s