Religion og utdannelse

Fra tid til annen forekommet det i debatter om religion antydninger om at det er negativ korrelasjon mellom utdannelse og religiøsitet. Dvs. at det er blant de med lavest utdannelse man finner flest troende. Men så enkelt er det nok ikke. Sosiologen Pål Repstad skrev en bok i 1980-årene med tittelen «Mellom himmel og jord» hvor han i et kapittel beskriver undersøkelser om akkurat dette. Den viser at flere kvinner enn menn er religiøse. I ett utvalg var 25 % av kvinnene troende, men bare 15 % av mennene. Forklaringen kan være at den gangen hadde kanskje menn mere utdannelse enn kvinner. Men i en annen undersøkelse Repstad refererte til fra Stavanger, hvor man undersøkte sammenhengen mellom klassetilhørighet og religiøs tro, fant de ut at i akkurat det utvalget de hadde for hånden var det ingen fra arbeiderklassen som var troende, mens det var flere troende i de andre klassene. Siden de fra arbeiderklassen trolig var de med lavest utdannelse, så synes ikke dette å støtte påstanden om at det er flest kristne blant de med lavest utdannelse. Jeg tror ikke det er nødvendig med noen vitenskapelige undersøkelser om dette, jeg tror de fleste innser at de som hører til på det laveste samfunnstrinn i intelligens og utdannelse ikke er blant de mest troende.

Jeg har skrevet et blogginnlegg om dette. Den finnes på linken

https://john.einbu.no/2014/01/06/er-de-religiose-dummere-enn-ateistene/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s