Må man gå i kirken for å bli frelst?

I debatten i etterkant av det nylig avholdte kirkevalget, ser det ut til at enkelte kristne mener at de som tror på Gud, men ikke går i kirken, er annenrangs kristne og egentlig ikke burde ha hatt stemmerett ved kirkevalget. Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, synes å være blant disse. Han ergrer seg over at de passive kristne, som trolig er i flertall i Norge, skal bestemme om kirken skal vie homofile. Og i NRK-programmet Aktuelt var han bekymret for at mange aktive kristne ville melde seg ut av kirken hvis de homofile får rett til å bli viet. Men hvorfor er det så viktig for Ottosen å hindre at antall medlemmer i kirken minker? De som melder seg ut vil helt sikkert fortsatt tro på Gud, og således fortsatt være blant dem som kommer til Himmelen. Og man skulle tro at dette var det viktigste for Ottosen.

Evolusjonsbiologer stiller spørsmål ved om det å være religiøs har overlevelsesverdi. Har vi en genutrustning som disponerer oss for å tro på guder? Ingen ser ut til å ha funnet slike gener. Men derimot det å være med i et fellesskap har helt klart en overlevelsesverdi. Og det spørs om ikke det er her vi finner forklaringen på at man tror på guder. Da blir man del av et fellesskap og man øker ens overlevelsesmuligheter. Jeg tror Ottosens holdning bekrefter dette. Det er ikke primært det at folk tror på Gud som er viktigst for ham, men at de er medlemmer av det kirkesamfunnet som han selv er medlem av.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s