En bok om biologismen – del 2

Kommentar nr. 2 til professor Lars Fr. H. Svendsens bok «Mennesket, moralen og genene».

På side 133 skriver Svendsen at det for ham fremstår som nok et mysterium at desto mer velstående et land er desto færre barn fødes pr. familie. Dette har imidlertid en enkel forklaring og er intet mysterium. Naturen har ordnet det slik at menneskene på samme måten som andre dyrearter har en sterk trang til å parre seg. Her tror jeg både tilhengere og motstandrer av sosiobiologien vil være enig i at dette skyldes genutrustningen vår. Dette har ført til at det i hver generasjon har så mange barn blitt født at folketallet i verden har øket jevnt og trutt over mange tusen år. Men hvorfor har vi ikke også utviklet gener som får oss til å ønske å få flest mulig barn? Vel, la oss si at et slikt gen (en mutasjon) oppstod hos et menneske en eller gang i fortiden. Ville da dette menneske skaffe seg flere barn enn andre mennesker slik at dette genet ble favorisert i ettertid? Nei, ikke nødvendigvis. Den gangen i fortiden fikk også de som ikke hadde dette genet mange barn, slik at det nevnte genet ikke utkonkurrerte de andre genene. Vi fikk altså ingen seleksjon av dette spesielle genet. For meg ser det ut til at antallet barn som et ektepar ender opp med er fornuftsstyrt og ikke genstyrt. Og siden barnedødeligheten i velstående land er lavere enn i utviklingsland, så trenger ikke fornuftige, velstående foreldre å skaffe seg mange barn for å være sikre  på at de har noen som kan forsørge seg når de blir gamle. Derfor nøyer de seg med et lite antall barn. Og dette strider ikke mot sosiobiologiens verdensforståelse slik som jeg ser det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s