Hvordan har religioner oppstått?

Gradvis oppdaget menneskene at de står sterkere om de er flere. Det gjaldt da å finne en strategi som skaper fellesskap. Da var det at noen fant opp en Gud.

Guder er en ganske smart oppfinnelse. I forhistorisk tid var det ikke alltid lett for et menneske (en høvding eller fyrste) som var leder for en klan, en stamme eller en folkegruppe i et landområde, alltid å få sin vilje igjennom. Lederen hadde alltid noen rivaler. Og det var alltid noen som hadde litt andre meninger om hva som er det beste for folkegruppen og disse ville da komme i opposisjon til denne lederen. Og i et primitivt samfunn hadde lederen få maktmidler til å tvinge igjennom det han hadde bestemt. Her var det at en gud kom til nytte. En alliert av lederen fant opp et vesen, som riktignok var usynlig, men som likevel eksisterte og hadde et forhold til menneskene.  Denne hjelperen tilla dette usynlige vesenet en rekke egenskaper, blant annet at han overvåker og vet alt om alle mennesker og at han belønner de som følger lederens forordninger og straffer de som nekter å følge disse forordningene. Dermed hadde lederen fått tilgang til helt nye maktmidler og han hadde sikret seg et overtak over sine motstandere. Det usynlige vesenet ble kalt Gud og lederens hjelper som oppfant guden ble kalt profet. Dette er en litt forenklet forklaring på hvordan religioner kan ha oppstått.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s