Religioner er ikke tidsmessige

At guder eksisterer i virkeligheten og ikke bare i fantasien til de troende synes nokså usannsynlig. Selv de troende bør vel føle det slik. For disse bør vel spørre seg selv om det virkelig er slik at alle religioner som eksisterer i dag og alle om har eksistert i fortiden må være oppfunnet av mennesker og er således et fantasiprodukt, bortsett fra en eneste religion nemlig den de selv tror på. Det mest åpenbare svaret på dette er at slik kan det neppe være. Det finnes riktignok kvalitetsforskjeller mellom eksisterende religioner, noen er mer primitive enn andre. Men ingen av de eksisterende religioner skiller seg ut, slik at den er alle andre religioner overlegen på noen måte. Selv den mest moderne religionen, som vel er islam (den har ikke arvesynd, guden er ikke menneskeliknende, Muhammed var en profet og ikke en gud etc.), har altfor mange primitive trekk av menneskelig opphav til å bli gitt noen spesiell status. Og den avslører seg ved en rekke merkelige påfunn (hellige stener, tabubelagt mat, menns dominans over kvinner, polygami, den spesielle status som Mekka har etc.). Den enkleste måten å overbevise seg selv om at alle levende religioner i dag er laget av mennesker er at de ikke er tidsmessige. De reflekterer utviklingsnivået og tidsånden på den tid religionene oppstod og har liten relevans for dagens samfunn og gir få svar på dagens problemer. Og denne ubalansen vil bli mer og mer tydelig etter som tiden går. Hvis en gud virkelig hadde åpenbart disse religionene, så ville dette ha avslørt seg ved måten religionen ble presentert på. Da ville man se at det som står vil passe både for gårsdagens, dagens og morgendagens mennesker. At alle levende religioner synes å ha stagnert, tyder altså på at ingen av disse er mer troverdige enn de andre.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s