En løsning på Palestinakonflikten

En tostatsløsning på Palestinakonflikten synes å være fjernere enn noen gang. Selv om de israelske myndigheter etter økende press fra utenomverdenen og avtagende støtte fra USA ser seg nødt til å akseptere en palestinsk stat innenfor 67-grensen, så synes alle å innse at å få bosetterne til å flytte fra sine hjem på Vestbredden, vil være en helt uløselig utfordring.

Det finnes imidlertid en løsning på denne konflikten som ikke vil kreve at bosetterne flytter. Man oppretter staten Palestina, med grenser i samsvar med FN’s resolusjoner, men lar bosetterne ganske enkelt få fortsette å bo i sine bosettinger. Dette vil selvfølgelig vekke stor motstand fra bosetterne, men hvis Israel har godkjent grensene, så er det lite de kan gjøre. De kan forsøke seg på forskjellige protestaksjoner, men siden de vil være i mindretall i den palestinske staten, vil de bare svekke sin egen stilling ved slike handlinger.

Men vil palestinerne godta dette? Kanskje ikke sånn umiddelbart, men etter hvert vil de innse at dette er den eneste muligheten de har for å få en egen stat, dessuten vil de oppdage at det ikke er noen spesielt store ulemper ved å la jødene bli boende i landet. Siden palestinerne vil være i flertall i sin egen stat, vil det være de som bestemmer. Det første de vil gjøre er å fjerne murene som skiller palestinerne fra bosetterne, de vil åpne asfaltveiene for alle og de vil sørge for at vannressursene blir mer likelig fordelt, så for palestinerne vil dette innebære store forbedringer i livsvilkårene, selv med bosetterne der.

Men så kan følgende fornøyelige situasjon oppstå. Enkelte bosettere som sverget dyrt og hellig på at de aldri ville flytte fra Vestbredden, vil nå kunne ønske seg vekk. Men hvor vil det være plass til dem? Det vil kanskje være en million bosettere, som etter hvert kunne ønske å flytte. Samtidig vil det fremdeles være ca. 1.5 millioner palestinere i den israelske staten. Kanskje vil så mange som en million av disse ønske å bosette seg i den nye palestinske staten. Dermed vil vi kunne få en boligbyttesituasjon som verden aldri har sett maken til. Israel blir kvitt noen av sine palestinske borgere, noe som de sterkt ønsker, mens staten Palestina blir kvitt sine bosettere. Vi får da en vinn-vinn situasjon som hele verden vil se på med tilfredshet.

Dermed vil Palestinaproblemet være løst. Forholdet mellom Israel og araberstatene vil etter hvert utvikle seg i en vennskapelig retning og det vil bli øket handel mellom Israel og deres naboer. Israel og Palestina vil ikke lenger være faste innslag i nyhetene og det kan tenkes at den nye situasjonen nokså raskt også vil føre til fredeligere forhold for alle som bor i Midt-østen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s