Mysteriet om menneskenes intelligens – del 3

Kan darwinismen forklare menneskenes intelligens?

Da menneskene skilte lag med menneskeapene for 6 millioner år siden, så hadde våre forfedre og apenes forfedre en hjernemasse på kanskje rundt 3-400 gram. På noen millioner år har altså vår hjerne vokst til 12-13 hundre gram, samtidig som vår intelligens har økt tilsvarende, mens apene trolig ikke er blitt noe særlig mer intelligente på den samme tiden. Og det er mulig at det er i de siste 200 tusen årene at økningen har skjedd raskest. Hvordan kan dette forklares? Det er klart at dette må ha noe med overlevelse å gjøre. Antakelig har våre forfedre ikke klart å overleve uten den intelligensen de hadde, og som vi, deres etterkommere, har arvet. Men hvorfor har apene klart å overleve med en langt lavere intelligens? Hva er det med vår livssituasjon som gjør at vi er helt avhengig av en eksepsjonell høy intelligens for å overleve, mens apene overlever med sin beskjedne intelligens?

Jeg tror på at følgende sammenheng gjelder for alle verdens dyrearter: alle dyrearter har en hjernemasse og en intelligens som er akkurat tilstrekkelig til å overleve. En maur for eksempel har en liten hjerne og kan ikke være særlig intelligent, men dens intelligens er akkurat tilstrekkelig til å overleve. Vi mennesker på den annen side ville aldri ha overlevd med maurens intelligens. Men hva kommer dette av? En grunn kan være at mens mauren har få motstandere, de overlever uten hele tiden å bruke hjerneressurser på blant annet å konkurrere med sine artsfeller. De samarbeider og hjelper hverandre mot felles mål, mens vi mennesker bruker enorme ressurser på nettopp å klare oss i den konkurransesituasjon som vi konstant befinner oss i. Hvor vi må gjøre det minst like bra som de artsfeller vi konkurrerer mot og helst litt bedre, for at våre etterkommere skal kunne overleve.

Dette kan forklare noe, men ikke alt. Mauren har også få motstandere som vil dem til livs, eller artsfeller som påfører dem utilsiktet skade. De kan selvfølgelig bli drept ved at noen trår på dem eller bli påkjørt av en bil på en vei de krysser. Men de bruker ikke hjerneressurser for å unngå dette. Menneskene derimot, lever konstant i fare. I Norge ble 155 mennesker drept i trafikken i 2014. Selv om mange av disse dødsfallene var selvforskyldte, så er det ingen tvil om at vi her stod overfor tilfeller at mennesker ble drept av andre mennesker. Men på grunn av vår høye intelligens tar vi forholdsregler mot slike ulykker, og uten denne intelligensen, så ville sikkert langt flere ha blitt drept. Nå er bilulykker noe vi bare har opplevd i de siste hundre årene, men til alle tider lenge før det, har mennesker forulykket under utførelse av samhandlinger med andre mennesker.

Men den største forskjellen mellom maur og mennesker i kampen om tilværelsen er at mennesker i langt større grad enn maur må være på vakt mot å bli drept av sine medmennesker som blir oppfattet som fiender. Man leser riktignok om at det kan forekomme kriger mellom maurkolonier, og vi vet også at aper kan drepe artsfeller fra en konkurrerende apegruppe. Men det er mennesket som har drevet dette lengst og har det nærmest som en livsform å bekjempe eller forsvare seg mot fiendtlige folkegrupper. Og det er trolig her vi finner den viktigste grunnen til menneskenes overlegne intelligens i forhold til maur og aper. For å overleve med fiendtlige stammer rundt seg gjennom flere hundre tusen år, har homo sapiens måttet utvikle høyere intelligens enn alle andre dyrearter. Vi vet jo hvordan det gikk med urbefolkningen i Amerika da europeere med trolig litt høyere intelligens enn dem kom på besøk. Men dette er ikke akkurat flatterende for menneskeheten.

Og her kommer religionen inn som en viktig faktor. I veldig mange kriger, sikkert gjennom alle tider har religionen spilt en rolle, enten som utløsende faktor for en krig eller brukt i propagandaen for krigen. Og spesielt i dag ser vi at de fleste voldshandlinger rundt omkring i verden har sitt utspring i religionen. Men hvis religionen på denne måten indirekte synes å ha medvirket til vår høye intelligens, så vil kanskje de kristne kunne si at vi nettopp av den grunn bør beholde religionene. Det vil sikre at intelligensen blant menneskene fortsetter å øke. Ja, det vil de ha rett i. Men er det en slik utvikling vi ønsker? Ønsker vi egentlig en foredling av gener som gir overlevelse i krigs- og voldssituasjoner. Skal vi ikke også ta hensyn til gen-kvaliteten. Med fortsatte kriger vil vi få en gen-pool som gjør menneskene mer og mer disponert for vold. Hvis vi i stedet går inn for å avskaffe religionen og vi klarer det, får vi en fredeligere verden og over tid får vi en gen-pool som disponerer menneskene for toleranse og fredelige sysler. Og det er kanskje mer verdifullt enn høy intelligens. Jeg for min del ønsker at mine etterkommere skal leve i en fredeligere verden. Det er ikke noe ettertraktelsesverdig for meg å ha etterkommere som må ty til vold for å overleve. Selv om da er litt mer intelligente enn meg. Da vil jeg heller være uten etterkommere.

Reklamer

One thought on “Mysteriet om menneskenes intelligens – del 3

  1. Mange gode synspunkter dette. Noe å tenke over. Men Kristus hadde jo en «ikke voldelig ideologi» som etterhvert er blitt en religion. Kanskje han var inne på noe. ? Har lest at menneskene i begynnelsen var fredelige vesener så lenge de levde i skogen og hadde nok….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s