Mysteriet om menneskenes intelligens – del 4

Noen tror at tilfeldigheter alene forklarer hvorfor menneskene er så intelligente. Men alle som har lest litt om darwinismen vet at tilfeldigheter må kombineres med utvalg for å oppnå en foredling av en egenskap. Det kan selvfølgelig være riktig at et menneske som tilfeldigvis er født med en litt høyere intelligens enn et gjennomsnittsmenneske har en større sjanse til å overleve enn andre mennesket med en litt lavere intelligens. Men grunnen til dette er i så fall en faktor i det menneskelige miljøet som velger ut hvem som skal overleve og som favoriserer de mest intelligente. Denne faktor finnes tydeligvis ikke i samme grad hos maur og aper som hos mennesker. Og la oss se på verdens hunderaser. Tilfeldigheter alene forklarer for eksempel ikke hvorfor en bulldogg er en bulldogg. Det har skjedd et utvalg over lang tid. Og for menneskenes vedkommende så skjer utvalget i konkurranse med og i kriger mot ens artsfeller slik som forklart i mitt forrige innlegg.

Reklamer

2 thoughts on “Mysteriet om menneskenes intelligens – del 4

  1. Tror du ernæring har noe med dette å gjøre. Hørte på radio at overgang til korn styrket utvikling av hjernen. Altså i en viss forstand overgang til jordbruk og tilgang til karbohydrater.

    • Dette er nytt for meg og det er vanskelig å ha noen mening om det. Yaval Noah Harari i boken «Sapiens …» antyder riktignok at overgangen til jordbruk kan ha ført til rask økning av intelligens. Men ikke på grunn av endring i ernæring. Han mener at det var først da menneskene ble bofaste at de fikk bruk for overlevelsesteknikker. For det var først da de skaffet seg jordstykker, dyr og ting som de eide at de trengte intelligens for å forsvare eiendomsretten til sine eiendeler.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s