Mysteriet om menneskenes intelligens – del 6

Når utviklet homo sapiens sin høye intelligens?

Paleontologi har aldri vært min vitenskapelige hovedinteresse, og jeg har ingen universitetseksamen i faget (jeg er matematiker).  Jeg har riktignok gjennom årene lest en rekke populærvitenskapelige bøker om emnet, men må innrømme jeg er ikke helt ajour med dagens forskning på området. Jeg kan derfor ikke briljerer med oppdagelser som er gjort de siste årene. Faget er tydeligvis i rivende utvikling og det er interessant å sammenlikne det som står i de nyeste bøkene med det som ble skrevet for ca. 50 år siden. Mye har forandret seg på disse 50 årene.

Jeg tillater meg likevel å komme med noen supplerende kommenterer til mitt forrige innlegg. Noen mener at sjimpanser samarbeider, men er likevel ikke særlig intelligente. Og det er sikkert riktig. Men jeg sier ikke at det var det hypotetiske genet for samarbeide som førte til utvikling av intelligens hos mennesker. Dette genet forklarer bare hvorfor protomenneskene klarte å overleve etter at skogen de bodde ble omgjort til savanne. At menneskene etter hvert ble mer intelligente enn sjimpansene må ha en annen forklaring.

Det synes videre å være en alminnelig forståelse for at arten homo sapiens oppstod først for ca. 200.000 år siden. Og jeg forstår det også slik at det hovedsakelig er på disse 200.000 årene at menneskene har ervervet seg den høye intelligensen de er i besittelse av i dag. Men det bekrefter igjen at det ikke er omgangen med rovdyr som har skapt intelligensen, men mer sannsynlig omgangen med andre mennesker. Men det er ikke nødvendigvis bare kriger som har gitt dette resultatet (slik jeg påstod til å begynne med), det kan også skyldes den konkurransesituasjon som mennesker konstant befinner seg i. Man konkurrerer ikke med dyr, men med andre mennesker.

Nå er ikke dette lett å tro på. Man observerer at det i alle fall i vår tid gjerne er de minst intelligente som får flest barn, noe som man skulle tro førte til at menneskene gradvis ble mindre intelligente, men kanskje det har vært annerledes i tidligere tider.

I dyreverdenen kan det også være konkurranse, men den arter seg på en annen måte enn hos menneskene. Hos mange dyrearter er det gjerne hannene som konkurrerer. De kappes om å få tilgang til hunnene. Men det er vel ikke alltid den mest intelligente hannen som vinner denne konkurransen, det er vel like gjerne den sterkeste. Og dermed gir ikke denne konkurransen øket intelligens.

Reklamer

One thought on “Mysteriet om menneskenes intelligens – del 6

  1. Hva er intelligens? Det at kunnskaper skrives ned gjør at mennesker ikke behøver å finne opp hjulet på nytt.men kan få nye aha opplevelser på grunnlag av kunskapene som tidligere er nedskrevetdet eller før dette var det fortellingen som gikk fra generasjon til generasjon. De som hørte på de gamle klarte seg nok bedre enn de som heller gjorde akkurat som de ville. Derfor var det nødvendig å utvikle en forestillingsevne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s