Mysteriet om menneskenes intelligens – del 7

Hvis intelligens til en viss grad er genstyrt, slik som det er alminnelig forståelse for, så burde det ikke overraske noen at det finnes noen folkegrupper med høyere gjennomsnittsintelligens enn andre folkegrupper. For i visse miljøer vil helt klart intelligens kunne ha større betydning for å overleve enn i andre miljøer. I disse andre miljøene vil det være andre egenskaper som har størst betydning.  Det ville derfor være merkelig, ja helt uforklarlig om alle folkegrupper hadde samme gjennomsnittsintelligens over hele verden.

Nå er det både blant forskere, politikere og andre opplyste mennesker nærmest tabu å sammenlikne intelligensen hos folkegrupper. Da bli man fort kalt rasist. Jeg trår derfor ut i et minefelt når jeg nå kommenterer en påstand om at de australske aborginer er like intelligente som de hvite australiere. Det er vanskelig å tro. Det er min forståelse at det ikke er mange aborginere som har utmerket seg som forretningsfolk, politikere eller akademikere (men jeg må innrømme at jeg er litt på gyngende grunn her). De har heller ikke holt tritt med befolkningsøkningen i resten av Australia, men lever stort sett med sitt primitive levesett i sine tildelte enklaver.

Og urbefolkningen i andre land gjør det ikke særlig bedre. Indianerne i USA har ikke lykkes særlig godt. Mange (de fleste?) lever i sine reservater og har fått tildelt visse privilegier for at de lettere skal overleve.

I Sydamerika finnes det en president, Evo Morales i Bolivia, som tilhørere urbefolkningen, men ellers hører man ikke så mye om denne befolkningsgruppen der heller.

Og negrene (de svarte) i USA er et sorgens kapittel. Man kan si at de stod på bar bakke som frigitte slaver for ca. 150 år siden og er fremdeles hemmet av det. Men på bar bakke startet vel de fleste immigranter fra Europa som kom til USA etter det, og de fleste av dem har jo klart seg bedre enn de svarte. Man kan også forsøksvis si at de svartes tilstand skyldes at de blir diskriminert. Men kan det ikke tenkes at de blir diskriminert på grunn av deres lave intelligens og ikke på grunn av deres rase? Sørkoreanere som kom i hopetall til California etter Koreakrigen, synes ikke å ha blitt diskriminert selv om det tilhører en annen rase enn de hvite. De har da tvetimot lykkes veldig godt. Det er også en kjent sak at det er forholdsmessig få svarte professorer ved universitetene i USA og at veldig få svarte er blitt tildelt noen vitenskapelig nobelpris.

Og hvorfor er Haiti, hvor et stort flertall av befolkningen er svarte, det mest fattige landet på det amerikanske kontinentet?

Jeg skulle ønske det var annerledes, men jeg får meg ikke til å tro at alle folkegrupper i verden er like intelligente. Jeg tror forresten ikke at de såkalte hvite er de mest intelligente menneskene i verden, jeg tror at enkelte folkegrupper i Asia kan være mer intelligente enn oss.

Reklamer

One thought on “Mysteriet om menneskenes intelligens – del 7

  1. Interessante synspunkter som gir en noe nytt å tenke igjennom. Da sitter jeg med spørsmålet om hvilke kriterier man bruker for å måle intelligens. Aborginerne i Australia har/hadde en masse kunnskap som vi i vårt samfunn ikke kan dra nytte av. Hvilke biller skal spises og når på året kommer larvene.Når den fuglen synger sånn så betyr dette at noe spesielt er i nærheten. Stjernenes plassering osv. Altså er intelligensen tilpasset miljøet der folkegruppene oppholder seg. Aborgineren vil ikke ha nytte universitets-matematikk, og til hva ?
    En annen grunn som arbeider parallelt med intelligensen er evnen til å disiplinere tankegangen. Det nytter ikke å sitte der i sofaen med intelligensen sin. Den må benyttes eller uttrykkes. Tyskland har kommet langt med sin disiplin. Enkelte land i Asia har også enorm disiplin. Indianeren kan kanskje ikke bruke denne kunnskapen der han red avgårde på hesten, men kona hans visste hvordan man lagde klær av skinn etc. Plasser han universitets professoren til å lage tipi eller skinnklær. Skal bli fint å se om han klarer å overleve.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s