Mysteriet om menneskenes intelligens – del 8

Man hører noen ganger påstander om at det er lite som tyder på at forskjeller i intelligens mellom folkegrupper er genbasert. Men siden dette problemet er tabubelagt, så foregår det veldig lite forskning om forskjeller i intelligens. Men boken «The Bell Curve» som kom ut for noen år siden vekket jo stor oppsikt fordi den nettopp viste at det er større forskjell i intelligens mellom folkegrupper enn hva som kan forklares med kultur. Men lenge før det, i 1971, skrev professor H. j. Eysenck boken «Race, Intelligens and Education», hvor det på omslagssiden står følgende: «Are negroes as a race intellectually differsnt from whites? A recent theory suggests that they are and that the difference is due not to differences in opportunity but to race itself». Jeg vil ikke dermed si at dette spørsmålet er avgjort og veldokumentert. For bare det å legge opp til forskning som viser at det er genene og ikke kulturen som forklarer forskjellene i intelligens er jo en formidabel og nokså håpløs oppgave. Og det er lett å bli påvirket av egne fordommer. I denne type forskning vil forskerne gjerne komme frem til den konklusjonen de ønsker på forhånd. Forskningen er altså ikke nødvendigvis objektiv.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s