Mysteriet om menneskenes intelligens – del 10

Noen spør hva jeg egentlig snakker om i denne bloggen med hensyn til intelligens. Er det forskjell i intelligens mellom folkegrupper det dreier seg om eller er det forskjeller innen en folkegruppe?Det som jeg synes er mest interessant å diskutere er gjennomsnittsintelligensen for en folkegruppe eller rase. Det er trist å se på at Syd-Afrika, som skulle ha alle forutsetninger for å utvikle seg til et velstående og vellykket samfunn etter at apartheid ble avviklet, har stagnert fullstendig. Dette kan ikke forklares på annen måte enn at de svarte kommer til kort i styringsevne. Og at det må ha med intelligensnivå å gjøre. Og vi ser det samme på Haiti i Amerika og i mange andre afrikanske land. Men i en befolkningsgruppe med gjennomgående lav intelligens, så kan det selvfølgelig oppstå noen enkeltindivider med høy intelligens. Det er mulig at Mandela var en av disse.

Vi kan gjerne lage en ny vri på debatten. Siden det klart er store forskjeller i intelligens mellom enkeltindivider i et samfunn, kan det tenkes at utviklingen i høyt utviklede land nå går i den retning at vi får et større og større skille mellom de med høy og de med lav intelligens? Dette ville være veldig uheldig og uønsket, men jeg er redd vi allerede ser visse tendenser til en slik utvikling, og ett av utslagene er den økende forskjell mellom rike og fattige. Dette merkes best i USA, men vi ser også visse utslag i Norge.

Reklamer

One thought on “Mysteriet om menneskenes intelligens – del 10

  1. Ja jeg sier meg enig i disse som har spurt om hva temaet dreier seg om. Det siste innlegget over setter intelligens i sammenheng med styringsvilje og muligens også vilje til dominans og makt. Her er det stor forskjell. Ser man f.eks. på kvinner og menn, så er det færre kvinner som ønsker seg sjefs-leder jobber enn menn. man ønsker rett og slett ikke en slik posisjon. Dette kan også være genetisk betinget for folkegrupper. Da har ikke dette poenget noe med intelligens å gjøre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s