Mitt investeringsvalg

Jeg har vurdert å investere i et boligprosjekt, hvor det forventes en gevinst på 30 % etter halvannet år. Her kommer mine betraktninger som førte til at jeg begrenset investeringen til 100.000 kroner.

Jeg ble av boligselskapet oppmuntret til å øke min investering til 300.000 kroner fordi dette ville øke mine sjanser for gevinst fra kr. 30.000 til kr. 90.000 og det skulle man jo tro var smart. Jeg skal nå nedenfor gjøre et regnestykke som viser hva som vil skje hvis jeg øker min innsats med kr. 200.000.

De 100.000 kronene som jeg har valgt å satse befinner seg på en bankkonto og det vil ikke få noen skattmessige konsekvenser å ta ut disse. Hvis jeg derimot skal skyte inne ytterligere 200.000 kroner, så må jeg selge fond for å få hånd om disse pengene. Det vil da være naturlig å selge fond fra den forvalteren som gjør det dårligst i øyeblikket og det vil for mitt vedkommende være XXX. Nå vil noen av andelene i disse fondene være fra begynnelsen av 1990-tallet og vil være forbundet med ganske stor gevinst. Og siden XXX er pålagt å selge andeler etter FIFO-prinsippet, så vil det være disse andelene som jeg vil måtte selge. Selger jeg andeler for kr. 200.000, så vil gevinsten på disse andelene kanskje være på rundt 150.000 kroner. Av denne gevinst vil jeg måtte betale kr. 42.000 i skatt (28 %). Det er riktig, vil kanskje min kontaktperson i boligselskapet si, men de 200.000 ekstra kronene investert i vårt boligprosjekt vil kunne gi deg kr. 60.000 ekstra i gevinst. Ja, men denne gevinst vil også måtte skattlegges, noe som reduserer nettogevinsten til kr. 43.200. Og da blir det ikke så mye å tjene på de 200.000 kronene ekstra. Så kan man da si, at denne gevinsten på 150.000 vil mine etterlatte betale skatt for når de selger mine andeler når jeg dør, så jeg slipper ikke unna den skatten. Og det er riktig, men hvis jeg lever f.eks. fem år til, så vil kanskje denne gevinsten investert i fond ha øket med la oss si 30-40.000 (skattbare) kroner, så da er det kanskje likevel ikke så dumt å fortsette å ha disse pengene stående på fond.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s