Et kritisk blikk på Guds egenskaper – Del 6

  1. Har Gud skapt oss?

Man hører ofte at vi er skapt av Gud, og mange kristne tror altså det. Men hvis dette er riktig, så har altså Gud skapt både Stalin, Hitler og Pol Pot. At Gud skapte disse gjennomsyret onde menneskene er ikke særlig ærerikt av Gud. Og man kan spørre hva hensikten var med å skape disse despotene. Ønsket han å oppnå noe spesielt med det? Eller kunne han ikke hindre at disse umenneskene ble født og fikk vokse opp? Vel, hvis han ikke kunne hindre det, så kan man vel ikke lenger holde fast ved at Gud har skapt oss. Da er han bare en observatør. Men det vil altså de kristne ikke gå med på. Så han har altså skapt både de gode og de onde menneskene. Det ser da ut som om det er likegyldig for Gud om de han skaper fortjener å komme til himmelen eller ikke. Blant annet skaper han milliarder av mennesker som han på forhånd vil være nokså sikker på ikke kommer til å tro på ham. Blant annet de fleste av dem som er født inn i andre religioner enn kristendommen. Det ser da ikke ut som om Gud når det kommer til stykket egentlig er så interessert i at de han skaper skal ende opp i himmelen når de dør. Han er tydeligvis ikke så veldig glad i oss som mange tror. Det mest nærliggende er da å tro at han faktisk ikke finnes.

Nå ser det ikke ut som Gud står helt fritt til å bestemme hvordan de han skaper skal se ut. Det viser seg jo at et barn har enkelte trekk felles med sine foreldre. Ja, biologene har jo funnet ut at et barns utseende bestemmes av gener og dette er gener som de arver av sine foreldre. Gud kan derfor ikke bestemme at et hvitt foreldrepar skal få et barn med mørk hud. Han må holde seg til de begrensninger naturen gir. Så har Gud noen frihet i denne henseende i det hele tatt? Ja, i to tilfeller kan kanskje Gud spille en rolle under unnfangelsen av et barn: han kan 1) velge hvilken sædcelle av flere millioner som skal befrukte egget, og han kan 2) skape en mutasjon i ett eller flere gen. Det er altså mulig å tenke seg at Gud blander seg inn i skapelsesprosessen av et barn, men det blir helt feil å si at Gud dermed har skapt dette barnet.

Man ser noen ganger at tenkende mennesker undrer seg over at hvis mennesker og sjimpanser hadde en felles forfader for ca. 6 millioner år siden, så er det rart at menneskene i dag har utviklet så mye høyere intelligens enn sjimpansene. Noen stiller dette spørsmålet for å reise tvil om at Darwins evolusjonslære er riktig. Her vil de kristne imidlertid kunne finne et lite holdepunkt for at Gud eksisterer. For en mulig forklaring på den høye intelligensen til homo sapiens er at Gud sørget for at menneskene etter hvert over 6 millioner år fikk de mutasjonene som førte til denne høye intelligensen. Sjimpansene på den annen side fikk ikke noen håndstrekning fra Gud. Her fikk de kristne et lite halmstrå de kan klynge seg til. (Men jeg tror ikke de vil være helt tilfreds med så lite.)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s