Små glimt fra mitt liv – del 12

                                    12, Et dilemma.

Siden NATO-landene mener at de enkelte NATO-land ikke skal tjene penger på at det har en NATO-organisasjon hos seg, så betalte ikke de som var ansatt ved STC skatt til Nederland, og jeg betalte heller ikke skatt til Norge i de årene jeg var der. Dermed doblet jeg nesten lønnen min da jeg flyttet til Nederland. Og da kan man jo spørre, at med så gode lønnsbetingelser, hvorfor beholder man ikke denne jobben resten av livet? I den perioden jeg var der, var jeg den eneste av de norske forskere som jobbet minst ti år ved dette sentret. Det var betingelsen for å få pensjon fra NATO, noe som viste seg å være det mest lønnsomme valget jeg noensinne har gjort. Så hvorfor gjorde ikke noen av de andre det samme? Det var flere grunner til det. For det første var det en undertone i ansettelseskontrakten at dette var en korttidsstilling, en åremålsstilling. Vi fikk en treårskontrakt og vi var ikke garantert å kunne forlenge den. Man kunne ikke søke om forlengelse, men man kunne bli tilbudt en ny treårskontrakt. På grunn av min spesielle funksjon ved sentret som jeg var alene om, og at min matematiske kompetanse var verdsatt av de andre forskere, så følte jeg meg sikker på at jeg etter hvert ville bli tilbudt nye kontrakter så lenge jeg ønsket det. Så vi planla årene etter det og det var jo derfor vi kjøpte oss bolig i Nederland. At vi dro tilbake til Norge etter ti år skyldes at Samia nærmet seg gifteferdig alder og at om vi hadde startet på en ny treårskontrakt etter ti år, så risikerte vi at Samia kunne komme til å gifte seg i Nederland og det ønsket vi ikke.

      Noen av de norske forskerne ga seg etter tre år. En gjorde det fordi han vantrivdes i Nederland. Han passet heller ikke særlig godt inn i miljøet, og han var ingen typisk forsker. Noen av de andre fikk kanskje ikke ny kontrakt, men jeg kjenner ikke til noen slike tilfeller. De fleste norske var der i to perioder. Da mente de kanskje at de hadde tjent nok og var fornøyd med det. Men en annen grunn i de fleste av disse tilfellene var nok at de måtte ta hensyn til sin kones karriere. Ingen av konene til norske forskere i Nederland fant seg noen jobb i Nederland i den tiden de var der og det kunne gå ut over deres fremtidige jobbutsikter i Norge. Noen hadde selvfølgelig barn å ta seg, men de var likevel ikke helt tilfreds med bare å være husmor. Og det hjalp da heller ikke så mye at mannen doblet lønnen sin da han kom til Nederland, når konen ikke lenger hadde noen lønn. Da ble det ikke så stor gevinst av det likevel. Jeg var også her blant de heldige. Alice hadde ingen ambisjoner om å gjøre karriere i Norge og var godt fornøyd med oppgaven som mor og husmor. Arjan ble jo også født andre året vi var der.  Så våre barn vokste med en hjemmeværende mor. Og det er vi glade for.

I den tiden vi var i Nerland ble det innført markedsdpris på boliger i Norge. Dvs. det var ikke lenger myndighetene som bestemte hva ens bolig skulle koste ved salg. Dette førte jo til rask prisøkning på kort tid. Noen år etter at jeg var kommet tilbake til Norge snakket jeg med en tidligere kollega fra STC og han fortalte at han var seks år i Nederland og fikk lagt seg opp en god slump med penger. Når han la denne fortjenesten oppå det beløpet han fikk da han solgte sin leilighet i Norge før han dro til Nederland, så hadde han akkurat nok penger til å kjøpe igjen denne leiligheten. Så for han var ikke oppholdet i Nerland så lønnsomt.

For å vise hvor lønnsomt det var å sikre seg pensjon fra NATO etter ti år, kan jeg nevne at i 2016, så fikk jeg en norsk pensjon etter 35 års opptjening som bare var 24.000 kroner mer enn min NATO-pensjon etter bare ti års opptjening.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s