Små glimt fra mitt liv – del 17

17 Pilegrimsturen til Santiago

Høsten 2005 bestemte jeg meg for å realisere en drøm jeg hadde båret på lenge, nemlig å gjennomføre pilegrimsturen fra Pyrenéene til Santiago de Compostela. Dette skulle bli et siste stunt før alderdommen ble for tyngende. Jeg skal bare nevne to opplevelser fra denne turen som er litt spesielle, og som kanskje vil overraske leserne.

En ting man fort oppdager på en slik tur er at pilegrimene er kjønnsnøytrale, det gjøres for eksempel ingen forskjell på kvinner og menn med hensyn til hvilken seng de blir plassert i. Den første natten (i Roncesvalles) var det spesielt trangt om plassen og sengene i den store felles sovesalen var stilt to og to ved siden av hverandre og to oppå hverandre. Om morgenen etter denne første natten oppdaget jeg at jeg hadde delt dobbeltseng med en kvinne. Jeg tenkte da at hvis alle herbergene var organisert på samme måte, så ville jeg – fordi det er omtrent like mange kvinner som menn som går turen – kanskje komme til å dele seng med opptil 15 forskjellige kvinner i løpet av den planlagte turen på 30 dager. Men uten at det ville skje noe umoralsk. – Og det var felles vaskerom på mange av overnattings-stedene, og det hendte da at en mann benyttet seg av en urinal langs den ene veggen av vaskerommet, mens en eller flere kvinner stod og vasket seg langs en annen vegg. Men dette ble man som sagt fort vant til.

På pilegrimskontoret i Santiago fikk jeg tildelt beviset for at jeg hadde fullført pilegrimsturen, det såkalte Compostelaet. Damen ved skranken var usedvanlig hyggelig og imøtekommende, så jeg liker ikke å utlevere henne. Men hun tillot seg å jukse litt. Jeg ble bedt om å fylle den første ledige linje på et skjema som inneholdt navnene på alle de som hadde registrert seg hos henne så langt den dagen. Man skulle også krysse av om man gikk turen av religiøse eller ikke-religiøse grunner. Jeg krysset av i firkanten for ikke-religiøse. Fire stykker hadde fylt ut en linje hver før meg. To stykker hadde krysset av for religiøse grunner, de to andre hadde ikke krysset av noe i det hele tatt. Da damen oppdaget det satte hun kryss for religiøse grunner på de to linjene. Og det hadde hun vel ikke dekning for. Mest sannsynlig hadde de latt være å krysse av, i forlegenhet nettopp fordi grunnen var ikke-religiøs. Men hun klarte altså å forbedre statistikken en smule i den retning hun ønsket. Så man kan begynne å tvile litt på om de offisielle prosenttallene som angir andelen av pilegrimer som går av de ulike grunner, er helt til å stole på. Statistikken sier at 70 % av pilegrimene går turen av religiøse grunner.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s