Hva er sant i Bibelen? Del 2

 

Har Gud likevel skapt universet?

Mitt forrige innlegg konkluderte med at verden ikke kunne være skapt på den måten som er beskrevet i Første Mosebok i Bibelen. Så det som står i Bibelen om verdens skapelse må være feil. Ingen mennesker bestrider det i vår opplyste tid. Men selv om det som står i Bibelen om dette er feil, så behøver ikke det bety at Gud ikke var delaktig da verden ble skapt. Kan det tenkes at Gud likevel besørget Big Bang? Forfatteren av Første Mosebok mente at måten Gud går frem for å skape noe, er å si at noe skal oppstå. Gud kunne for eksempel si «la solen bli til», og så ble solen dannet. Men er det lettere å tro på at noe blir dannet på denne måten enn det konkurrerende alternativet at noe blir dannet ved naturlover? Nei, jeg tror ikke det. For hvis man tror at noe blir dannet ved naturlover, så løser man hele problemet med en gang. Hvis man derimot tror at noe blir skapt av en Gud, så løser man ingen problemer, det skjer bare en forskyvning, det oppstår et nytt og mye vanskeligere problem: hvem skapte Gud og hvordan ble Gud skapt. For det er ikke lett å tenke seg hvordan guder kan bli skapt av naturlover. Og siden de kristne mener at alt som finnes må ha hatt en skaper, så må også Gud ha hatt en skaper. Å skape en Gud som forutsettes å være både allmektig og allvitende, er et mye vanskeligere problem enn å skape materie. I dag vet vi så mye om materien at vi stort sett vet hvordan den er bygget opp. Og at grunnstoffene er dannet av naturen er det derfor ikke umulig å tenke seg. Men å tenke ut hvordan en allmektig og allvitende Gud kan oppstå av intet er fullstendig håpløst. Så følger vi Ockhams regel som sier at har man valget mellom to løsninger (eller forklaringer), så bør man velge det den enkleste. Så det er langt lettere å tro at universet er skapt av naturen enn at en gud har skapt det. For Gud må ha oppstått på en eller annen måte og hvordan det skjedde kan ingen forklare.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s