Hva er sant i Bibelen? Del 5

Kan vi stole på Abraham?

Vi har i to tidligere innlegg sett at Bibelen ikke er etterrettelig. Vi har eksponert to fremstillinger av hendelser i Mosebøkene som alle kan se ikke kan ha noe med virkeligheten å gjøre. Man kan derfor med full rett stille spørsmål om sannhetsverdien ved andre opplysninger som kommer frem i Bibelen. Vi kan for eksempel spørre om hvor ærlig Abraham var om sin omgang med Gud? Han påstår blant annet at i en kommunikasjon med Gud hadde Abraham blitt lovt at jødene skulle få tilgang til landområdet Kanaan som allerede var befolket av en annen folkegruppe. Men hvordan kan vi vite om Abraham snakket sant her? Det var tydeligvis ingen tredjepart til stede i samtalen mellom Gud og Abraham. Så vi har bare Abrahams egen påstand å holde oss til. Og Abraham var vel som folk flest. Ingen mennesker er absolutt ærlige. Så vi kan altså ikke være helt sikre på at Abraham holdt seg til sannheten. Tvert i mot, det er vel en alminnelig forståelse blant verdens kristne i dag at Bibelens gud er Gud for alle kristne, og at han ikke favoriserer noen folkegrupper (det er vel bare 12 millioner jøder som eventuelt er uenig i dette). Og dette gjaldt vel også på Abrahams tid. Så vi kan være nokså sikre på at Abraham aldri fikk noe løfte om et eget land for jødene slik som Bibelen påstår. Så vi har altså påvist en ny usannhet i Bibelen.

For tidligere innlegg i denne serien, se john.einbu.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s